
V měsícich červenci a srpnu provedli výživáři v našem kraji 219 kontrol provozoven stravovacích služeb. Jako každé léto byla pozornost věnována zejména stánkovému prodeji.

Většina kontrol byla provedena plánovaně, v 6 případech byly řešeny stížnosti občanů (např. na provozování „na černo“, na používání domácích vajíček, na tatarku umístěnou v občerstvení na koupališti volně samoobslužně na pultě při + 27 °C – viz foto).

Ve 4 případech bylo řešeno podezření na onemocnění po konzumaci nějakého pokrmu. Přímá souvislost se neprokázala, ale v jedné z provozoven manipulovali s potravinami a pokrmy tak, že to k onemocnění strávníků vést mohlo… a ve druhé provozovně byly zjištěny poměrně závažné stavebně technické nedostatky.
Během prázdnin bylo uloženo celkem 52 pokut v celkové výši 172 000 Kč, 10x byly drobnější přestupky řešeny domluvou. Vydalo se 22 různých opatření – nařízení sanitace nebo pozastavení činnosti. Ze 64 vzorků zmrzlin jich bylo 25 závadných, což je o něco málo horší, než minulé léto (z 31 % je to 39 % závadnosti).
Pokud jde o preventivní dozor (digitalizaci stavebního řízení komentovat netřeba, pro nás jako dotčené orgány státní správy to v pořádku není, nefunguje to správně), vyjadřovali se výživáři během prázdnin k 30 projektovým dokumentacím. Bylo to například několik občerstvení a stánků se zmrzlinou, restaurace, výdejna, kavárna, prodejny potravin, výrobna potravinových doplňků, výrobna baget a další. Do provozu se uvádělo 21 provozoven – bar, cukrárna a cukrářské výrobny, několik občerstvení, řeznictví a prodej potravin…
V terénu se setkáváme stále dokola se stejnými problémy. Např. skladování surovin a hotových pokrmů, dodatečné zamražování, nedostatečné nebo žádné značení skladovaných surovin, rozpracovaných pokrmů, společné skladování „čistých a nečistých“ potravin…








Odbor HV a PBU dne 4. 7. 2024
FOTO KHS
Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.